top of page

לפני שאתם הולכים לייעוץ זוגי - הנה מה שחשוב שתדעו

רונה ועודד הגיעו אלי אחרי שנה וחצי בטיפול זוגי אצל פסיכולוג אחר, הם הרגישו שהבעיות שלהם נשארו אותן בעיות אך שהמוטיבציה שלהם לרצות לפתור אותן ושהיחס שלהם אחד כלפי השניה נעשה שלילי עם כל יום שעובר.

בתשובה על שאלותי:
איך מערכת היחסים שלכם השתפרה בעקבות הטיפול?
איזה כישורים למדתם לניהול קונפליקטים?
האם אתם מרגישים שהתייחסתם אל הנושאים שמפריעים לכם ומונעים מכם להרגיש מחוברים?

התשובה שקיבלתי היתה שמה שהם עשו רוב הטיפול היה להתלונן ולאוורר את  כל הרגשות השליליים שלהם.
מה שלא מפתיע אותי, אני זוכרת עוד מהסימולציות שלי בלימודי ייעוץ זוגי איך המטפלים אמורים להדריך את המטופלים שלהם להקשיב לכל התלונות שנאמרות אליהן מצד בן/ת הזוג להישאר קשובים ולחכות לתורם.
זו טכניקה מוכרת בפסיכולוגיה אך אני זוכרת שכבר בלימודים חשבתי שזה ממש מוזר ולא הגיוני לדרוש ממישהו להקשיב ולהישאר רגוע ונינוח כשהאדם שחולק עמו את חייו ממטיר עליו את כל התלונות שיש לו כלפיו/ה.

אחרי תואר בפסיכולוגיה ושלוש שנים נוספות של לימודי זוגיות 
אני רוצה לשתף אתכם במה שאף אחד לא אמר לי בזמן הלימודים וזה שטיפול זוגי לא עובד. כשסיימתי את הלימודים שלי התחילו הלימודים האמיתיים שלי, חקרתי בעצמי את התחום לעומק כשגיליתי את הסטטיסטיקות לגבי אחוזי ההצלחה הנמוכים שלא נאמר שליליים של טיפול  זוגי זה לא הרגיש כמו  מקצוע שאני רוצה להיות משוייכת אליו ובהחלט לא הסיבה שבגללה רציתי להקדיש את חיי לייעוץ זוגי.

במדדים של הערכה ושביעות רצון נמצא שטיפול זוגי עוזר ב-7 נקודות עפ"י המדד, אם נשווה את זה נגיד ל-IQ אם יש לכם 100 IQ ובזכות המפגשים איתי שיפרתם ל-107 IQ זה מעולה אך אם נשווה זאת לזוגות נשואים שמגיעים לטיפול ונמצאים בד"כ במדד של 40 בשביעות הרצון שלהם ובעקבות מפגשים איתי הם עכשיו 47 במדד זה אומר שהם עכשיו לא ממש ממש אומללים אלא רק ממש אומללים, זה בטח לא מספיק טוב.

 טיפול זוגי התנהגותי שנחשב מבין המוצלחים עומד על 30% הצלחה.  האם הייתם מוכנים לנסות ניתוח שהרופאים נותנים לו 30% הצלחה ו-70% כשלון?  

אלה הסיבות שהובילו אותי להתמחות במתודת גוטמן לטיפול זוגי שהיא שיטת טיפול המבוססת על מחקרים מדעיים. חשוב לי להעביר את המידע הזה הלאה כדי שאם מישהו מכם יפנה לסוג של טיפול שידע את ההבדלים בין ההתמחויות והגישות השונות ואם מישהו יבחר להגיע אלי שידע שזו ההתמחות שלי. 


 

במה הגישה הזאת שונה מסוגים אחרים של טיפול זוגי? 
 

הנה כמה מההבדלים העיקריים:
 

מדדים פיזיולוגיים - כשבני זוג מגיעים אלי אנחנו מודדים את הדופק שלהם באמצעות טבעות שעונדים על האצבע, מעל 100 פעימות בדקה ו-80 לספורטאים זה אומר שאתם מוצפים. כשהמטפל שיושב מולכם לא מודע לזה ומבקש מכם לתרגל הקשבה אמפתית אתם לא תצליחו. מה שצריך לעשות זה ללמוד איך הגוף שלנו מגיב ולקחת הפסקה.

ללמד זוגות לתקשר טוב יותר - נשמע טוב, כל אחד רוצה ללמוד לתקשר בלי עצבים ובצורה נעימה והרמונית אך בעיני זה כמו ללמד מישהו להגיד משפט בשפה שהוא לא מכיר  בלי ללמד אותו מה משמעות המשפט. לכן בגישה שאני משתייכת אליה  ואני מוצאת שזה הרבה יותר אפקטיבי אנחנו קודם עובדים על לחזק את החברות, להחזיר את האהבה, למצוא משמעות וסיפוק באינטראקציות בין בני הזוג, בזוגיות, בחיים בכלל ורק אז מתחילים לפתור בעיות.


"הקשבה פעילה" - זו טכניקה שמשתמשים בה בגישות המסורתיות בטיפול. בהקשבה פעילה צד אחד מדבר ומשטח את כל הטענות והקשיים שלו והצד השני רק מקשיב. זה נלקח מהטיפול האישי ושם באמת רוב התלונות של המטופל הם לא כלפי המטפל ואם כן, אנחנו קוראים לזה בפסיכולוגיה "התנגדויות של המטופל". למה? כי לאף אחד זה לא קל לשבת ולשמוע במשך רבע שעה כמה הוא לא מתחשב, בלתי נסבל ועוד. ולכן בגישה הטיפולית שאני משתייכת אליה אנחנו מציבים כללים הן על הדובר והן על הצד המקשיב כך שיאפשרו לשני הצדדים לדבר בצורה שבה הצד השני באמת יוכל להקשיב וככה אנשים מצליחים לפתור את הבעיות שלהם.

שאלוני הערכה - לפני שזוגות נפגשים איתי הם מתבקשים למלא שאלוני הערכה שעוזרים לי להבין טוב יותר את המקום שבו הם נמצאים בזוגיות שלהם, מהם החוזקות שלהם ומה הדברים שיש לעבוד עליהם  ולתכנן תכנית עבודה בהתאם לכך. השאלונים ארוכים ולוקח בערך שעתיים-שלוש כדי למלא אותם ביסודיות אך הם חוסכים בערך חמישה מפגשים ראשונים של היכרות ולכן הופכים את הטיפול להרבה יותר אפקטיבי.

אני רואה במקצוע שלי שליחות וחשיבות מאין כמותה, ולכן לומדת אותו לעומק פורמלית באמצעות הכשרות מעמיקות ויוקרתיות  בארץ ובעולם והן בצורה בלתי פורמלית באמצעות קריאה של ספרים ומחקרים חדשניים בתחום. אך לצערי אנחנו חיים בעידן שבו כל אדם יכול לקרוא לעצמו מטפל ולפתוח את הדלתות שלו לטיפול זוגי ללא ההכשרה המתאימה לכך ולכן זה לא מפתיע אותי שהרבה פעמים זוגות מגיעים אלי אחרי שהם עברו אצל חמישה או אפילו ששה מטפלים אחרים.

איך לבחור מטפל/ת זוגית?

חשוב לוודא שהמטפלת/ עובדת סוציאלי/פסיכולוגית/יועץ זוגי מקצועי יש התמחות בטיפול זוגי ועובר הדרכה - סופרויז'ן ממטפל בכיר שעובד בגישת ההתמחות.
 

הגישות הנפוצות ביותר לטיפול זוגי הן:
 

מתודת גוטמן לטיפול זוגי

טיפול זוגי ממוקד רגש EFT

הגישה הפסיכולוגית לטיפול זוגי PACT

טיפול זוגי התפתחותי

טיפול זוגי מבוסס יחסי אובייקט

טיפול זוגי מבוסס מובחנות

טיפול זוגי קוגניטיבי התנהגותי IBCT
 

אפשר לקרוא על הגישות השונות ולראות לאיזו מהן מתחברים, אפשר לקבל המלצה מהקרובים אלינו אם אנחנו מרגישים מספיק בנוח לעשות זאת.

איזה שאלות כדאי לשאול את המטפל/ת שבחרנו לפני שמתחילים בתהליך?
 

כדאי לפנות לכמה מטפלים שהתחברתם לגישה הטיפולית שלהם או שקיבלתם המלצות  עליהם ולשאול כמה שאלות כדי לוודא שהם אכן המתאימים ביותר עבורכם ועבור הצרכים שלכם. שאלות חשובות לדוגמא:

האם יש ברשותך תעודת טיפול המכשירה אותך לעסוק בתחום? האם אתה מלווה בתהליך סופרויז'ן?

מה היקף העבודה שלך עם זוגות לעומת אינדיבידואלים? 

מה דעתך על גירושים? האם תמליץ לאנשים להתגרש? בהיעדר התעללות או סכנה כמה תמליץ לבני הזוג להישאר ולעבוד על הנישואים שלהם?

כדאי לבחור במטפל/ת שהערכים שלהם נמצאים בהלימה עם הערכים שלכם והשאיפות שלכם עבור עתיד הנישואים שלכם. הסתייגות: מקרים יוצאי דופן הם בני זוג שלא מביעים חרטה או רצון להשתנות בעקבות בגידה, התמכרות או התעללות.

כמה אחוז מהזוגות שעבדו אתך הראו שיפור כתוצאה מהטיפול אתך?

מה לדעתך הופך מערכת יחסים למוצלחת? איך את/ה יודע/ת שיש שיפור במערכת היחסים?

- מערכת האמונות של המטפל/ת תשפיע על הטיפול עצמו. טיפול זוגי אפקטיבי עוזר לשני בני הזוג להבין באמת ולעומק אחד את השניה תוך תכנית פעולה מותאמת עבורם וציוד בכלים וטכניקות להתמודדות מחוץ לקליניקה ואחרי שהטיפול יסתיים כדי להבטיח טיפוח הזוגיות באופן מתמיד ומתמשך. אם המטפל/ת מתמקדים רק בשינויים כמו לצאת לדייט פעם בשבוע או לדבר בצורה מסוימת בלי לחקור לעומק מה הסיבות שגרמו לתקיעות ביניכם ולחוסר ההבנה ושביעות הרצון ביניכם השינויים החיוביים לבדם לא יחזיקו לאורך זמן. 

אם אתם מחפשים תמיכה וליווי במערכות יחסים לא מונוגמיות, ביטויים מגוונים של מיניות וצורות נוספות של זהויות מיניות ומגדריות כדאי לדבר על זה מראש ולוודא שהמטפל/ת מבינים את ההשקפות שלכם ויש להם ניסיון בטיפול מהסוג הזה.

כדאי לברר לפני פרטים טכניים ולוגיסטיים כמו: איפה הפגישה נערכת? כמה זמן מוקדש לפגישה? מה העלות? איך מחליטים מתי הטיפול מגיע לסיומו? האם יש מפגשי המשך?

מטפל/ת טוב ידעו לענות מאחר ויש להם תכנית עבודה מסודרת. בתכנית ההכשרה שאני עברתי במכון גוטמן אנחנו עובדים על פי תכנית מודל הבית היציב והפגישות נבנות על פי שלבים ספציפיים במודל במטרה לשפר ולחזק את הבית כמכלול. פגישה נערכת 60 דקות בדיוק ולאחר שטיפול מסתיים המטפלים שומרים על קשר עם המטופלים שנתיים אחרי כדי לוודא שהשינויים שהוטמעו נשמרים ואם יש צורך מקיימים מפגשי חיזוק והתאמות כדי לוודא שמערכת היחסים נשארת חזקה, טובה ובריאה.

מה אפשר לעשות כדי להבטיח שהטיפול הזוגי יעבוד עבורכם?

אחד הקשיים שרבים מאיתנו חווים בטיפול הוא החשש להיפתח בפני המטפל/ת ולשתף בפגיעות, בקשיים, בטעויות ובאתגרים שאנחנו מתמודדים איתם. מטופלים רבים מדווחים על קושי לחלוק על דברי המטפל/ת או הקושי להגיד לו/ה שהם לא הבינו אותנו היטב. 

מטפל/ת טוב/ה יהיו מודעים לכל זה. אתם נפגשים עם מטפל/ת כדי לעזור לכם להבין טוב יותר ולשפר את מערכת היחסים שלכם. כדאי לדון בכל קושי שאתם חווים בטיפול עם המטפל/ת זה יכול להיות במייל או פנים מול פנים כדי שהם יוכלו להבין אתכם טוב יותר. מטפלים טובים מתאימים את עצמם לאנשים עמם הם עובדים ולכן מומלץ מאד לשתף אותם במה נוח/ לא נוח לכם מה עובד/ לא עובד עבורכם. 

מחקרים מוכיחים שהתמדה בטיפול משפרת את מערכת היחסים. יש הבדל בין התייחסות ועבודה על הנושאים הבוערים שלרוב רק מגרדים את פני השטח לבין עבודה משמעותית ועמוקה שמגיעה לשורש הבעיה מה שלרוב מצריך זמן גם אם אתם חשים בשיפור בעקבות הטיפול כדאי להתמיד לפחות בעשרה מפגשים כדי לאפשר לנושאים העמוקים יותר לצוף ולקבל התייחסות. 

טיפול זוגי מצריך מחויבות והשקעה
לפעמים תרגישו שהטיפול נעים ונוח ולפעמים הטיפול ירגיש קשה. טיפול זוגי מצריך עבודה קשה, מאמץ והשקעה. ברוב הפעמים הקשיים שתתקלו בהם הם סימן לכך שאתם עומדים בפני פריצת דרך ומטפל/ת מוכשר/ת יעזרו לכם לראות את המקום בו אתם תקועים או הדפוס שמכשיל אתכם וידריך אתכם כיצד לצאת מהתקיעות או לשבור את הדפוס.   

בסופה של עבודה קשה, מאמץ והשקעה תזכו לקבל בהירות טובה יותר על עצמכם ועל מערכת היחסים שלכם. טיפול זוגי יכול להיות אפקטיבי מאד בעזרת מטפל/ת מוכשרים המתאימים לכם.

אם הגעתם עד לכאן ואתם מעוניינים לברר האם השיטה שלי מתאימה עבורכם. אתם מוזמנים לתאם שיחת ייעוץ  בחינם איתי. השאירו מייל וטלפון ונתאם מועד שיהיה נוח עבורך

נהיה בקשר בקרוב

שרון

woman-in-gray-tank-top-3812746 (1).jpg
blur-bokeh-bright-candies-612825.jpg
blur-carefree-cute-feelings-289237 (1).j
bottom of page